Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τα γευστικά οφέλη για την υγεία από τα κάστανα

12:02 μ.μ.

Τα γευστικά οφέλη για την υγεία από τα κάστανα



Οι ξηροί καρποί είναι μια αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν τους σκεφτόμαστε, συνήθως έχουμε στο νου μας  φρεσκοψημένα αράπικα φιστίκια, φυστίκια αιγίνης, καβουρδισμένα κάσιους, νόστιμα πεκάν και τόσα άλλα.

Όμως υπάρχει άλλος ένας καρπός που αξίζει να μελετηθεί τόσο για τη γεύση του, όσο και για τα οφέλη του στην υγεία. Το κάστανο! Όλοι θυμόμαστε τους καστανάδες, που στέκαμε μπροστά τους με τα μάτια ορθάνοιχτα, περιμένοντας να μας βάλει στο χάρτινο χωνάκι τα ξεροψημένα και μοσχομυριστά κάστανα που λατρεύαμε σαν παιδιά. Λίγοι από αυτούς έχουν απομείνει σήμερα να μας θυμίζουν γεύσεις αγαπημένες κάθε χειμώνα...

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα κάστανα ως καρπούς που τους απολαμβάνουν στις χειμερινές διακοπές, όταν κάθονται γύρω από το τζάκι. Όμως, αυτούς τους καρπούς μπορείτε να τους απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αν και είναι δύσκολο να βρείτε φρέσκα κάστανα εκτός από τη χειμερινή περίοδο, πάραυτα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο σε κονσέρβες και βάζα.

Ποια είναι όμως τα οφέλη για την υγεία από τα κάστανα;

Τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί.

Ενώ 100 γραμμάρια καρύδια έχουν 691 θερμίδες, τα κάστανα έχουν μόνο 170. Αν προσέχετε το βάρος σας και δεν μπορείτε να κρατηθείτε μακριά από τους ξηρούς καρπούς, η λύση μπορεί να είναι το να γεμίσετε ένα μπολ με κάστανα αντί αυτών. Η θερμιδική εξοικονόμηση θα είναι σημαντική.

Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα κάστανα είναι μια εκπληκτικά καλή πηγή φυτικών ινών, με περίπου 6-8 χιλιοστόγραμμα αδιάλυτες φυτικές ίνες σε μια μερίδα των 100 γρ. Εάν βαρεθήκατε τα δημητριακά, κάντε ένα διάλειμμα και δοκιμάστε κάστανα αντί αυτών.

Τα κάστανα είναι χαμηλότερα σε λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς

Τα κάστανα είναι καρπός με πολύ χαμηλά λιπαρά - περιέχει μόνο 2 γραμμάρια λιπαρά ανά 100 γραμμάρια. Οι ξηροί καρποί κατά μέσο όρο περιέχουν λιπαρά που κυμαίνονται μεταξύ 30-75 γραμμαρίων ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων.

Είναι επίσης χωρίς χοληστερόλη και έχουν λάβει την έγκριση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα κάστανα είναι καρποί υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα

Τα κάστανα είναι οι μόνοι καρποί που αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, 4 - 5 κάστανα την ημέρα κάστανα προμηθεύουν τον οργανισμό σχεδόν με το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, φολλικού οξέος, μαγγάνιου μαγνήσιου και χαλκού.

Όμως: Τα κάστανα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, περισσότερη από ό, τι οι περισσότεροι ξηροί καρποί και πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για τη διατροφή σας, εάν είστε σε μια αυστηρή, χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι θερμίδες τους είναι περισσότερες όταν καταναλώνονται βρασμένα.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε με τα κάστανα

Θα βρείτε δεκάδες τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τα κάστανα σε αγαπημένες σας συνταγές. Δοκιμάστε να τα πολτοποιήσετε και να τα προσθέσετε σε σούπα.

Χρησιμοποιούνται επίσης σε σάλτσες ή κομμένα σε φέτες σε σαλάτες. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια μους κάστανο για επιδόρπιο. Ή γλυκό του κουταλιού κάστανο. Ή... σοκολατάκια με κάστανο.

Όπως και να έχει, μην περιμένετε μόνο τους χειμωνιάτικους μήνες για να απολαύσετε τα νόστιμα οφέλη για την υγεία από τα κάστανα... Κάντε το όλο το χρόνο!

Πηγή : webdaily.gr

Written by

Αξιολογούμε και παρουσιάζουμε ξεχωριστές ιστοσελίδες στο ελληνικό διαδίκτυο.Ιστοσελίδες που προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον χρήστη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2013 Netgr Blog - Δωρεάν προώθηση ιστοσελίδων. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top